Meditace

Neustálý stres v práci, spěch a touha po dokonalosti jsou častým zdrojem úzkosti, zloby, pocitu zmaru a viny, a v neposlední řadě i depresí, což se podepisuje na naší fyzické i psychické kondici i zdraví. Jak z tohoto kola ven? Mnoho lidí neví, a tak se upíná k lahvi alkoholu nebo tvrdým drogám. A přitom řešení mohou mít lidé na dosah ruky. Stačí totiž každý den zavřít oči, dýchat a meditovat. Jednoduše řečeno – vypnout.

meditace

Někteří již tuto cestu poznali, a tak vědí, že meditace je způsob práce s vlastní myslí. Vlastně snadný postup, jak se odpojit od vnějšího světa, ponořit se někam hluboko do vlastního nitra, odsunout myšlenky a problémy do pozadí, a dokonale si odpočinout. Je to vlastně snadný způsob relaxace, při níž si odpočinete a ještě si pročistíte svou mysl.

Meditace v posledních letech zažívá svůj boom. A přitom stačí opravdu pár minut denně na to, aby se člověk vnitřně srovnal, zbavil se neklidu a roztěkanosti, získal od nich odstup, a zaměřil se jen na to, co právě dělá.

meditovat

Není to jen východní náboženská praktika
Původně byla meditace součástí skoro všech východních náboženských praktik, dnes už to však neplatí, meditační techniky dávno překročily tyto hranice. A není to nic tajemného. Stačí jen, když si budete kontrolovat vaší mysl, což povede k uvolnění těla a mysli. Pro někoho je snadné sledovat proud myšlenek, jiní bohužel zpočátku nedokážou ani klidně sedět a dosáhnout bezmyšlenkového stavu. Nemyslet na nic je někdy opravdu těžké, myšlenky se zkrátka hlavou honí a vy je ne a ne zastavit. Chce to však trpělivost a výdrž. Postupně se začne vaše soustředění prohlubovat a vy se začněte víc a víc uvolňovat.

joga

Proč meditovat?
Výzkumy prokázaly, že správně prováděná meditace skvěle ovlivňuje váš tělesný stav, čímž se zlepší nejen spánek, ale sníží se i úzkost a stres. Meditace navíc dokáže snížit hladinu krevního tlaku a zlepšit činnost imunitního systému. Tak proč si každý den na chvíli nezavřít oči a nemeditovat?

Nezařazené